Sztepp

Az amerikai sztepptánc története 200 évvel ezelőttre nyúlik vissza, de az 1920-as években kezdett kiteljesedni.
Amerikában a rabszolgatartók észrevették, hogy a nagy távolságok miatt a rabszolgák dobokon játszott ritmusokkal próbálnak kommunikálni egymással. A lázadástól félve a rabszolgatartók betiltották a dobok használatát a rituálékon, így az afroamerikaiak elhagyva a dobverőket a lábukat használták a ritmusok kikopogására.

Később, a XIX.században az ír és az angol bevándorlók fapapucsos tánca keveredett az afroamerikai ritmusokkal, s ebből alakult ki a mai sztepptánc kifejezés.

A jellegzetes vasalt cipő azonban csak az 1910-es években jelent meg, majd az 1940-es évekre a táncstílus már a fénykorát élte.
Számos táncost inspirált ez a lenyűgöző műfaj, a későbbiekben a musical filmek és színdarabok elengedhetetlen részévé vált.

Legismertebb sztepptáncosok:
Nicholas Brothers, Fred Astaire, Eleanor Powell, Gene Kelly

A sztepptáncban a fő hangsúly a lábak táncán van, a létrehozott kopogás kombinációk nemcsak látványosak, de különböző ritmikai képleteket is életre keltenek, melyek a zenével is tökéletes harmóniában vannak. A koreográfiákat forgások, ugrások, nagy mozdulatok színesítik, a tánc hangulata vidám, felszabadult.