Csontos Katalin

Argentin tangó tánctanár
 fotó: Meszlényi András

fotó: Meszlényi András

Pár szó rólam

Már gyerekkoromban menthetetlenül elköteleztem magam a tánc műfaja mellett. Némi klasszikus balett és három év néptánc után a társastánc került előtérbe: egy nagyváradi táncklub tagjaként számos formációs produkcióban, illetve versenyen vettem részt. Egyetemi tanulmányaim alatt is folyamatosan kerestem a lehetőségeket a tánc általi önkifejezésre, így például 2000-ben Németországban, Bochumban egy amatőr mozgásszínházi előadásban szerepeltem Shakespeare: Vihar című művének adaptációjában.

Az argentin tangóra 2008-ban találtam rá – vagy talán inkább a tangó talált rám? Egy társastánc est előtt tartott bevezető tangó óráról egyenes út vezetett Bajor Gábor és Lakos Anikó tanfolyamaira, melyek később kiegészültek a Tango y Alma tanárai, Szőllösi András és Götz Andrea, valamint Kulik Johanna óráival. A pár évig Budapesten élő argentin tanárpárostól, Cristian Duarte-tól és Lilach Mor-tól, valamint Czidor Katalintól és Bogdán Tihamértól is sokat tanultam.

Európa különböző városaiban és persze a Budapesten rendezett tangófesztiválok rendszeres résztvevőjeként többek között olyan neves argentin mestereknél fejleszthettem tudásomat, mint Sebastian Arce, Mariana Montes, Horacio Godoy, Magdalena Gutierrez, Carlitos Espinoza, Noelia Hurtado, Fernando Sanchez, Ariadna Naveira, Fausto Carpino, Stephanie Fesneau, Gianpiero Galdi, Maria Filali, Jonathan Saavedra, Clarissa Aragon, Antonella Terazzas. Tánctanárként is elengedhetetlennek tartom, hogy folyamatosan fejlesszem magam és megismerjem más tanárok látásmódját. A tangó kiegészítéseként rendszeresen pilates-ezem.

2013-ban adódott először a lehetőség, hogy átadhassam másoknak is az „én tangómat” Budapesten Gáspár László, Erdélyben pedig Szeghalmi Endre oldalán. Óráinkon a baráti, oldott légkör mellett az első lépés, hogy kialakítsuk a táncpartnerek közötti kapcsolatot, bizalmat, egymásra hangolódást. Ezen felül fontosnak tartjuk az egyszerű, közérthető magyarázatokat, a sok gyakorlást és az egyénre szabott tanácsokat, segítséget szükség esetén. De a lényeg, hogy te is megtaláld a „te tangód”.